Fönsterbänkar

Ljus, mörk, blank eller matt. Fönsterbänkar av natursten är är ett bra och hållbart val. Hållbarare än huset självt.

Ladda ner pdf

Fördjupning

Stensorter

Kalksten Natursten Altantic BlueEn granit kan ha olika färger allt från vit till röd och svart beroende på skillnad i mineralsammansättning och textur. Graniter är generellt väldigt tåliga och hållbara. Viss granit innehållande olivin kan dock vara känsliga för sura vätskor såsom vin, ättika och fruktjuice. Marmor och kalksten finns i alla möjliga färger och mönster. Det flesta kalkstenar och även marmor är känsliga för salter och sura vätskor. Men då det är något som fönsterbänkar sällan utsätts för så det brukar inte vara något problem.

Ytbearbetningar

DSC02788 2Granit
Till fönsterbänkar väljer man vanligtvis polerad eller slipad yta. Polerad granit ger en högblank yta som är lätt att hålla ren och ger ett stiligt intryck. En slipat yta är matt men lika slät som polerat. En mindre vanlig men möjlig ytbehandling till fönsterbänkar är flammad och borstad. Flamning innebär att man hettar upp graniten så att kiseln i stenen reagerar och spjälkas av. För att stenen sedan ska bli mindre sträv och mer lättstädat så borstar man den. Strukturen består, men stenen blir lenare. Roman Antik är den ytbearbetning som är mest borstad efter flamning.

Kalksten och Marmor
Den vanligaste ytbehandlingen för marmor och kalksten är finslipat eller polerat.

Format

Fönsterbänk Kalksten NaturstenVi kan leverera alla möjliga format och utföranden på fönsterbänkar. Den vanligaste tjockleken är 20 mm men även 25 och 30 mm förekommer. Fönsterbänkar över 2 meter brukar vanligtvis delas symmetriskt. Kanterna kan levereras raka med en större eller mindre fas, halvrundade eller profilierade.

Underhåll

För granit rekommenderas i största möjliga mån torr rengöring. Vid våtrengöring bör man torka granitbänkar med ett Allrengöringsmedel. Kalksten och marmor bör man torka med såpa för att på så sätt bygga upp ett skydd mot syror och fläckar. Vid svåra fläckar kan man använda Aceton, T-röd och blyfri bensin. Om fläcken hunnit tränga in i stenen så kan man använda sig av pastametoden. Det innebär att man blandar ett av ovanstående lösningsmedel med krita, bentonitlera eller potatismjöl. Pastan läggs på fläcken som innan ev. fuktats med lösningsmedlet, låt pastan torka innan den borstas bort och ytan tvättas med vatten.

Montering
Fönsterbänkar monteras anttingen på konsol eller i nisch. Vid montering på konsol så måste man ta hänsyn till tjocklek och djupmått bär man bestämmer avståndet mellan konsolerna. Böjhållfastheten på stenen bör ej understiga 15 Mpa.